fbpx
OUR
PROMISE
2021 © Therapy Room. All Rights Reserved. Proudly Crafted by Quart Agency
Care sunt pericolele asociate cu vacanța de vară pentru sănătatea și frumusețea noastră?

Vacanța de vară reprezintă unul dintre cele mai așteptate momente! Încă din copilărie vacanța de vară era asociată cu un program liber, fără constrângeri de nici un fel, cu mersul la mare sau la munte, cu plecarea la bunici sau cu somnul de dimineață prelungit către prânz!

Dar vacanța de vară înseamnă și expunerea de lungă durată la soare, contactul cu apa sărată sau cu apa de piscină, modificări ale stilului de viață și ale modului de îngrijire a pielii. Foarte frecvent, în vacanță ne schimbăm modul de alimentație și avem tendința să consumăm mai multe dulciuri, mai multe preparate de tip fast food sau mai multe băuturi alcoolice față de stilul nostru de viață obișnuit. Pe de altă parte, în vacanță ne schimbăm orarul de somn iar unele persoane au ,,obiceiul,, să se apuce de fumat! Fiecare dintre acești factori din vacanța de vară are importante efecte negative asupra sănătății și frumuseții noastre!

Sănătatea și aspectul pielii joacă un rol foarte important în viața noastră, și ca urmare a vizibilității permanente, ne influențează în mod direct stima de sine și statusul mental, interacțiunile sociale și calitatea vieții!

Cultura modernă a promovat, în mod total greșit, faptul că pielea bronzată este o piele sănătoasă iar rezultatul a fost o creștere alarmantă a cazurilor noi de cancer de piele plus o accelerare a procesului de îmbătrânire al pielii!

Astfel, datele din literatura de specialitate arată faptul că primele modificări sub clinice determinate de radiațiile ultraviolete sunt prezente încă de la vârsta de 15 ani, în timp ce modificările vizibile ale pielii (chiar în zonele non expuse) apar de la vârsta de 30 de ani!

Efectele radiațiilor solare asupra pielii sunt foarte importante, până la 90% din elementele asociate cu îmbătrânirea pielii sunt determinate de expunerea la soare iar cele mai importante efecte asociate cu expunerea la soare sunt solar sunt modificările de culoare și textură a pielii, precum și apariția precoce de riduri!

Fumatul este implicat în foarte multe afecțiuni dermatologice, respectiv apariția de variate forme de cancer de piele și accelerarea procesului de îmbătrânire al pielii, acnee și psoriazis, variate tipuri de eczema și căderea părului!

Fumatul exercită efectele negative atît prin variate componente iritante directe asupra epidermului, substanțe prezente în fumul de țigară, precum și prin efecte indirecte asupra dermului prin efectele negative asupra circulației sângelui.

Ceea ce mâncăm ne influențează foarte mult sănătatea și frumusețea, iar excesul de zahăr din timpul vacanțelor accelerează procesul de apariție al ridurilor printr-un fenomen denumit glicație, fenomen care are efecte negative directe asupra a două molecule importante din organismul nostru – fibrele de colagen și elastină.

Colagenul este o proteină vitală, cu importante proprietăți mecanice de tip rezistență și elasticitate, precum și cu o implicare activă în variate procese celulare! Procesul de glicație al colagenului afectează în sens negativ aceste proprietăți, și determină accelerarea procesului de îmbătrânire al pielii!

Procesul extrinsic de îmbătrânire al pielii, care este responsabil de aproximativ 80% din semnele vizibile de îmbătrânire, este influențat pe lângă expunerea la soare și fumat, alimentația noastră și gradul de poluare, și de obiceiurile și rutinele noastre de îngrijire a pielii – skin care!

Referitor la somn, privarea de somn este asociată atât cu accelerarea procesului intrinsic de îmbătrânire al pielii precum și cu recuperarea mai lentă a barierei cutanate (principala funcție de protecție a pielii).

În concluzie, vacanța de vară reprezintă o asociere sumă importantă de pericole pentru sănătatea și frumusețea pielii, și în următorul articol vom prezenta principalele efecte negative asupra pielii exercitate de soare, zahăr și fumat!

VICTOR GABRIEL CLĂTICI, MEDIC PRIMAR DERMATOLOGIE

THERAPY ROOM ON SOCIAL MEDIA
Ne găsești pe Facebook și Instagram cu recomandări și noutăți din lumea medicală.

Newsletter-ul nostru pentru cele mai noi tratamente, sfaturi și promoții. Hai în comunitatea noastră.

×
Te sunam noi

Dacă nu ne poți contacta acum, lasă-ne un număr de telefon și te vom suna pentru o programare la specialiștii noștri.