fbpx
OUR
PROMISE
2021 © Therapy Room. All Rights Reserved. Proudly Crafted by Quart Agency
VACANȚA DE VARĂ – CARE SUNT EFECTELE NEGATIVE ASUPRA SĂNĂTĂȚII ȘI FRUMUSEȚII PIELII?

Odată cu trecerea timpului, pielea își schimbă aspectul și structura atât datorită unui proces intrinsec sau cronologic de îmbătrânire, cât și datorită unor factori externi sau extrinseci, cum ar fi expunerea la soare și fumatul, regimul alimentar (în special consumul de zahăr) și ritualurile de îngrijire a pielii.

După cum am văzut în articolul precedent , vacanța de vară poate reprezenta și un cumul important de pericole, adeseori nevăzute,  la adresa sănătății și frumuseții pielii noastre! Expunerea în exces la soare combinată cu contactul prelungit al pielii cu apa sărată sau apa din piscină, schimbarea stilului de alimentație, cu un exces de dulciuri sau de alcool, precum și fumatul și schimbarea  rutinelor de îngrijire a pielii au multiple efecte negative asupra aspectului pielii noastre! De asemenea, există și o serie de boli dermatologice care se asociază cu  agravarea simptomatologiei în perioada de vară, respectiv acneea, rozaceea (cuperoza) sau melasma.

Cele mai importante modificări asociate cu procesul de îmbătrânire al pielii sunt modificările de textură și apariția ridurilor, lipsa de fermitate a pielii și laxitatea, apariția unor modificări ale vaselor de sânge și dezvoltarea unor modificări pigmentare!

Fiecare dintre factorii de mai sus, respectiv soarele și contactul cu apa, dulciurile și fumatul, schimbarea ritualurilor de îngrijire a pielii, determină efecte negative specifice asupra aspectului pielii, de tip apariția de pete pigmentare și mărirea dimensiunilor porilor, deshidratarea pielii și accentuarea ridurilor, reducerea tonusului și apariția unui aspect neomogen al pielii etc. Practic, vacanța de vară reprezintă un important pericol pentru accelerarea procesului de îmbătrânire al pielii!

De exemplu, expunerea în exces la soare determină o serie de modificări ale pielii de tipul pierderea elasticității, pielea devine subțire și translucidă, apariția de riduri sau de piele aspră, uscată, scorțoasă.

La unele persoane expunerea la soare determină apariția de capilare (vase sanguine) sparte și dilatate, accentuarea pistruilor, dezvoltarea de variate tipuri de pete pigmentare localizate pe față, decolteu, sau dosul mâinilor, sau accentuarea leziunilor de acnee. Modificările de pigmentare a pielii, ca urmare a expunerii la soare sau surse artificiale de ultraviolete, sunt extrem de vizibile și caracteristice iar studiile de specialitate au arătat faptul că distribuția culorilor la nivelul pielii ne poate îmbătrâni cu până la 20 de ani!

Fumatul își exercită efectele negative asupra sănătății și frumuseții prin accelerarea apariției ridurilor, prin distrugerea fibrelor de colagen și reducerea producției de colagen de către fibroblaste, precum și prin mișcările la nivelul buzelor și mușchilor faciali.

Ca urmare, în cele mai multe cazuri, după vacanța de vară pielea noastră suferă, devine mai uscată și mai aspră, cu reducerea tonusului și apariția de pete pigmentare, cu creșterea dimensiunilor porilor și dezvoltarea de vase sparte vizibile, cu un aspect lipsit de vitalitate și neomogen!

În următorul articol vom prezenta care sunt pașii concreți pentru a corecta aceste aspecte și a obține o piele frumoasă și sănătoasă!

VICTOR GABRIEL CLĂTICI, MEDIC PRIMAR DERMATOLOG

THERAPY ROOM ON SOCIAL MEDIA
Ne găsești pe Facebook și Instagram cu recomandări și noutăți din lumea medicală.

Newsletter-ul nostru pentru cele mai noi tratamente, sfaturi și promoții. Hai în comunitatea noastră.

×
Te sunam noi

Dacă nu ne poți contacta acum, lasă-ne un număr de telefon și te vom suna pentru o programare la specialiștii noștri.